tr ru en de zh fr

benBlog

Wooder ve EKSER 3D ile Lunapark Salıncağı Üretimi

Wooder ve EKSER 3D ile Lunapark Salıncağı Üretimi

Hepinize merhaba üretim severler!

Hem wooder modüllerini hem EKSER 3D yazıcıları hem de Arduino ile entegre ettiğimiz elektronik devreyi birlikte kullanacağımız üçü bir arada proje ile karşınızdayız!

Ahşap tasarım ve şekillendirme modüllerimiz ile gövde parçalarını oluşturacağımız projemizin bağlantı noktalarında hassas toleranslara sahip parçaların üretimi için EKSER 3D yazıcımızdan destek alacağız. Montajını tamamladığımız Lunapark Salıncağı modelimizi, Arduino aracılığı ile kontrol edeceğiz.

Lunapark Salıncağı modeline ait 'Nasıl Yapılır?' videosunu benmakercom YouTube kanalı üzerinden ya da yukarıda bulunan ekrandan izleyebilirsiniz!

Lunapark Salıncağı modeli için kullanılan 3D parçalara ait .STL dosyasına, EKSER 3D yazıcı modelleri ile uyumlu .GCODE uzantılı dosyalara, ahşap şekillendirme işlemi için gerekli olan mastar çizimlere ve modelin hareket kontrolü için gerekli olan Arduino kodlarına yazımız içerisinden ulaşabilirsiniz.

Hazırsanız Lunapark Salıncağı modeli üretimi konulu yazımıza başlayalım!




Lunapark Salıncağı modeli kontrolü için kullandığımız devre içerisinde değişken direnç oluşturan potansiyometre adlı bileşeni her çevirdiğimizde salıncakların hızının değiştiğini, salıncak durduğunda salıncakların hemen değil bir süre sonra durduğunu, hatta salıncakların kısa bir salınım gerçekleştirdiğini gözlemleriz.

Hareket olmamasına rağmen salıncakların bir süre daha salınım yapmasının tek bir nedeni var o da: Eylemsizlik!

Newton I. Yasasında belirttiği gibi ;

“ Eğer bir cismin üzerine etki eden net/toplam kuvvet sıfır ise, durmakta olan bir cisim durmayı, hareket etmekte olan bir cisim ise aynı yönde ve hızda hareket etmeyi sürdürür. “ 

Fizikte bu durum eylemsizlik olarak adlandırılır. Daha temel bir tanımla, cisimlerin o anda bulundukları hareket durumunu korumaya, duran bir cismin durmaya devam etme eğilimi eylemsizlik olarak adlandırılır. Günlük hayatımızdan bir örnek vermek gerekirse içinde bulunduğumuz araba birden durduğunda, arkaya doğru savrulursunuz. Fiziksel olarak bir nesne olan vücudunuz hareket değişimine rağmen bulunduğu yerde kalmaya devam etmek ister. İçinde bulunduğunuz araba ileriye doğru hareket etse bile vücudunuz arabanın hareketinin gerisinde kalarak geriye savrulur.

Lunapark salıncağı modelimizi değerlendirdiğimizde ise hareket hızı kontrol edilen ve bir süre hareketine devam eden sistem bileşenleri, hız kesildiğinde hareketlerine devam etmek ister ve bir salınım gerçekleştirir. Hızı kesilen ve durmaya başlayan sistem üzerinde bulunan bileşenler, durma eylemlerini devam ettirmek için konumlarına geri dönecektir.

Tekrarlanan her işlemde bileşenlere ait gözlemlediğimiz eylemsizlik eğilimi, fizik yasalarının hayatımız ile ne kadar iç içe olduğunu görmemizi sağlıyor.

Eylemsizlik kavramını gözlemlediğimiz Lunapark Salıncağı modelimize ait dosyalara yazımız içerisinde bulunan bağlantılar üzerinden ulaşabilirsiniz.    

Lunapark Salıncağı modeline ait mastar çizimlere buradan ulaşabilirsiniz.

EKSER 3D EDU uyumlu .GCODE uzantılı dosyaya buradan ulaşabilirsiniz.

EKSER 3D PLUS uyumlu .GCODE uzantılı dosyaya buradan ulaşabilirsiniz.

EKSER 3D PRO uyumlu .GCODE uzantılı dosyaya buradan ulaşabilirsiniz.

Üretim hammaddesi olarak PLA kullanılmıştır.


Önerilen Baskı Ayarları

  • Katman Yüksekliği : 0.15 mm
  • Dolgu Yoğunluğu : %20
  • Oluşturma Desteği : Yok



Lunapark Salıncağı modeline ait 'Nasıl Yapılır?' dosyasına buradan ulaşabilirsiniz.

Lunapark Salıncağı modeline ait .STL uzantılı dosyaya buradan ulaşabilirsiniz.



Lunapark Salıncağı modeline ait Arduino kodlarına ve devre çizimine buradan ulaşabilirsiniz.


1. Nilüfer Sk. No:5, 16110 Demirtaş Dumlupınar Osb/Osmangazi/Bursa

maker@benmaker.com

+90 224 504 15 97